Enkelklachten
Binnenkort lees je hier meer over veel voorkomende enkelklachten en hoe dit te behandelen.
Heb je last van een pijnlijke schouder? Merk je dat je niet zo gemakkelijk bij het bovenste kastje komt? Gaat die ene tennisslag niet zo lekker meer of merk je dat je tijdens het werken steeds meer wordt gehinderd door een pijnlijke schouder? Dat is vaak niet nodig, met de juiste zorg kan de fysiotherapeut de klacht meestal goed verhelpen. Wist je dat schouderklachten op de derde plaats van meest voorkomende klachten bij de fysiotherapeut staan? Je bent dus niet de enige!
Slijmbeursontsteking (bursitis)
Frozen shoulder, letterlijk vertaald bevroren schouder, is een klacht dit voornamelijk stijfheid en pijn veroorzaakt in de schouder. Symptomen starten vaak minimaal en worden erger in de loop van tijd. Gemiddeld duurt deze klacht 1-3 jaar. In deze 3 jaar loopt de schouder 3 fases door.
Bij het overgrote gedeelte blijft er na het doorlopen van een frozen shoulder beeld stijfheid over. Door middel van fysiotherapie kan deze beweeglijkheid weer worden verbeterd.
(Sub)luxatie. Het schoudergewricht is het gewricht dat het meeste (sub-)luxeert. Als er sprake is van een luxatie van de schouder is de kop van de bovenarm uit de schouder geschoten. Er zijn twee soorten luxaties, namelijk voorwaartse en achterwaartse luxatie. De meest voorkomende is de voorwaartse luxatie, vaak gebeurd dit bij het vallen op de arm of schouder of het werpen van een voorwerp. De schouder kan gedeeltelijke (subluxatie) of volledig luxeren. Bij een volledige luxatie, moet de arm worden teruggezet in het gewricht, dit wordt meestal door een arts gedaan.
Artrose is schade aan het kraakbeen in het schoudergewricht. Dit kan voorkomen op twee plaatsen, namelijk tussen de kop van de bovenarm en de kom van de schouder en tussen het sleutelbeen en de schouder. Artrose is het geleidelijk aan verminderen van het kraakbeen, waardoor het gewrichtsoppervlak niet meer glad is. Vanwege het hobbelige karakter kan er steeds meer artrose ontstaan, wat uiteindelijk kan leiden tot bot op bot frictie. Klachten bij artrose zijn vooral pijn en stijfheid, dit kan beperkingen in de beweeglijkheid van de schouder geven. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen van artrose; degeneratie, reumatoïde artritis, na een trauma, rotator cuff ruptuur, avasculaire necrose.
De rotator cuff is een verzamelnaam van de spieren en pezen die het schoudergewricht bewegen en stabiliteit bieden tijdens het bewegen. Door een trauma, val of degeneratie kan er een scheur ontstaan in een van de rotator cuff spieren/pezen. De klachten die men kan ervaren kunnen erg lijken op andere schouderklachten. Deze klachten zijn terugkerende pijn bij bepaalde activiteiten, pijn waardoor er niet op die zijde geslapen kan worden, beperkte beweging in de arm, spierzwakte. Gerichte training en oefentherapie kan de klacht helpen verminderen.
De fysiotherapeut onderzoekt eerst wat de oorsprong van de klacht is en zal dan samen met je een behandelplan opstellen. Dit behandelplan bevat meestal een vorm van oefentherapie en mobiliseren van de schouder. Het mobiliseren van de schouder houdt in dat er meer beweeglijkheid wordt gecreëerd.
Binnenkort lees je hier meer over veel voorkomende enkelklachten en hoe dit te behandelen.
Binnenkort lees je hier meer over veel voorkomende heupklachten en hoe dit te behandelen.
Binnenkort lees je hier meer over veel voorkomende nekklachten en hoe dit te behandelen.
Binnenkort lees je hier meer over veel voorkomende rugklachten en hoe dit te behandelen.
Wij zorgen ervoor dat de verwachtingen van de behandelaar en de patiënt op één lijn liggen. Het geeft duidelijkheid tijdens de behandeling en zal het behandelresultaat bevorderen.
Wij bestuderen alle factoren die bijdragen aan het probleem zorgvuldig. Er kan vervolgens efficiënt behandeld worden. We hechten veel waarde aan testen en hertesten in het proces naar hestel.
Wij vinden persoonlijk benadering met aandacht voor uw persoonlijke situatie heel belangrijk. We nemen de tijd om een gericht behandelplan te maken en zo nodig samen te werken met andere zorgverleners.
We kijken altijd kritisch naar de hulpvraag van de patiënt en het te behalen einddoel. Doormiddel van meetinstrumenten kunnen wij de voortgang blijven monitoren.